Do I pay duty or VAT moving my belongings to the EU?
Usually not: transfer of residence relief lets household goods into an EU country free of duty and import VAT, if you qualify. The conditions are set by Council Regulation (EC) No 1186/2009 for duty and Council Directive 2009/132/EC for VAT:
- your normal residence has been outside the EU for at least the last 12 months;
- you have owned and used the goods there for at least six months;
- they are for the same use in your new home;
- they arrive within 12 months of you moving in;
- you do not sell, lend, hire out or pledge them for 12 months without telling customs.
Alcohol, tobacco and commercial vehicles never qualify, and you must claim relief. Switzerland has its own rules.
Sources: Council Regulation (EC) No 1186/2009, Articles 3 to 11 (EUR-Lex) (opens in a new tab) · Council Directive 2009/132/EC, Articles 3 to 11 (EUR-Lex) (opens in a new tab) · French customs: transferring your main residence to France (opens in a new tab) · German customs: transferring residence (opens in a new tab) · Checked
